Mnoho ľudí sa pýta, či existuje rozdiel v zložení živín medzi ovocím a zeleninou, ktoré sa pestujú v zemi, v porovnaní s tými vo vode, pomocou hydropónie. Je hydroponická zelenina zdravá? Všetko závisí od vonkajších faktorov, ako sú živiny, ktoré sú prítomné v pôde alebo vode, alebo stres, ktorému bola rastlina vystavená.
Obsah vitamínov
Vitamíny sú zlúčeniny so známymi zdravotnými výhodami pre ľudí, ktoré sú prítomné vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny. Vitamíny sú syntetizované samotnou rastlinou, tento proces prebieha vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny, či už sú pestované hydroponicky alebo v pôde. Obsah vitamínov alebo iných antioxidantov sa môže v rôznych druhoch ovocia a zeleniny líšiť, keď sú vystavené stresu, ako sú choroby, nedostatok živín alebo preťaženie. Antioxidanty sú tu na to, aby chránili rastlinu pred oxidáciou a budú sa syntetizovať viac, keď je rastlina v strese. Vitamíny nepochádzajú zo živín, ale sú generované v samotnej rastline.
Obsah minerálov
Na rozdiel od vitamínov, minerály v ovocí a zelenine pochádzajú z výživy, ktorú rastlina prijíma z vody alebo pôdy, v ktorej je pestovaná. Minerály sú prijímané cez korene rastliny a končia vo vašom ovocí a zelenine. Ak je pôda vyčerpaná živinami v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva alebo voda na hydroponické pestovanie neobsahuje dostatočné množstvo minerálov, skončí v samotnom plode menej minerálov. V reálnom živote sa farmári väčšinou postarajú o to, aby rastlina dostala všetky potrebné minerály, aby mohla optimálne rásť. Keď rastliny prijímajú rovnaké minerály, nezáleží na tom, či sú v hydroponickom systéme alebo v pôde.
Obsah pesticídov
Pesticídy môžu byť prítomné na ovocí a zelenine, aby chránili plody pred nežiaducimi škodcami ako sú napr. mušky, slimáky alebo iný hmyz. Aj keď sa o tom veľa diskutuje, ako sú pesticídy škodlivé pre spotrebiteľov, väčšine sa nepáči myšlienka používania pesticídov s potenciálnymi škodlivými účinkami na ich ovocie a zeleninu. Faktom je, že hydroponickí pestovatelia používajú na ochranu svojich rastlín menej pesticídov, pretože neexistuje žiadna pôda, z ktorej pochádza potenciálny hmyz, a ak sa rastliny pestujú v interiéri, skleníku, fóliovníku resp. sieťovej ochrane, ktorá ich chráni pred potenciálnymi hrozbami hmyzu, minimalizuje sa potreba používať pesticídy.
Záver
Na záver nemôžeme dať jednoznačný verdikt, či plody pestované v pôde alebo v hydroponickom systéme sú viac či menej zdravé z hľadiska obsahu minerálov alebo vitamínov. Väčšine spotrebiteľov sa páči myšlienka žiadneho, resp. minimálneho množstva pesticídov, čo je dôvodom na prechod na hydroponicky pestovanú zeleninu, spolu s dalšími výhodami, ktoré nájdete tu.